Cultura jueva

Plat sefardita amb escuts catalans i estels de David, terrissa daurada, segle xiv.

La cultura jueva abraça diversos fenòmens relacionats entre si, tant religiosos com seculars. És la cultura de les comunitats del poble jueu i inclou les contribucions de les persones que s'identifiquen com a jueves, i la contribució dels religiosos jueus, encara quan aquesta no està relacionada d'una manera òbvia amb la religió del poble hebreu.

El poble jueu és una comunitat ètnica i religiosa: mentre que en l'àmbit religiós, els seguidors del judaisme segueixen unes pràctiques i creences, i una manera de viure. Això fa difícil establir una línia clara entre els membres del poble jueu i una cultura específicament jueva. A més, no tots els individus o tots els fenòmens culturals poden ser classificats fàcilment com a seculars o religiosos (distinció que sovint es fa servir en la cultura europea, i que també sol aplicar-se als casos de la història dels jueus no europeus).

A través de la història, en èpoques i llocs tan diversos com l'antic Regne d'Israel, la Grècia Antiga, l'Àndalus, el Magrib, Índia o la Xina, o en l'actual Estat d'Israel, les comunitats jueves han desenvolupat fenòmens culturals que en cert sentit presenten matisos del poble jueu però sense ser específicament religiosos en tot moment. Alguns factors en això provenen del judaisme, uns altres de la interacció dels jueus amb la societat que els envolta, i uns altres de la dinàmica interna social i cultural de les comunitats jueves. Aquest fenomen es tradueix en expressions culturals jueves considerablement diverses i úniques en les seves pròpies comunitats, sent cadascuna d'elles tan autènticament jueva com les altres.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search